Поділюсь класним рецептом. Що, як правило, їдять на обідніх привалах?
Бутерброди, сухофрукти, якась консерва, чай і .т.д. Часу на розпалку вогнища немає.
Можна щось приготувати на пальнику. Як правило, це чай та мівіна або сухе картопляне пюре.
Шкоди від цих блюд набагато більше , ніж користі, калорій та поживності дуже мало…
Мені порадили цампу. Цампа – традиційне тибетське блюдо.
Останніх два роки почав брати цампу в походи. Просто супер.
Готується таким чином. Купляється ячмінна крупа в любому магазині. Прожарюється на сковороді на маленькому вогні при помішуванні до коричневого кольору.Потім на кавомолці
змелюється на муку .
Ще треба топлене масло.Щоб його приготувати, треба взяти, наприклад, 0,5 кг домашнього масла, розтопити його в кастрюльці при постійному помішуванні, довести до кипіння,і нехай кипить хвилин 20(помішувати не забуваємо)Масло стане світложовтого кольору, як олія. Тоді збираємо білу пінку, викидаємо. Проціджуємо масло, осад також викидаємо. Все масло готове, переливаємо його в банку чи якийсь посуд.
Топлене масло саме по собі ідеальне для походу. Не псується тижнями навіть на жарі.
Можна і на бутерброди, і в кашу.В холодильнику може стояти місяцями.До того ж, воно дуже корисне. В індійській та тибетській медицині топлене масло називають ліками від 100 хвороб.
Ця мука і топлене масло беруться в похід. Щоб приготувати цампу, треба засипати муку в кружку або тарілку ,і залити її свіжоприготованим чорним чаєм. туди трохи топленого масла, солі по смаку. Можна додати меду або цукру по бажанню.
Пару хвилин цампа набухає. І все , можна куштувати.
Блюдо готується за пару хвилин. Скипятили чай на газовому пальнику, залили , і цампа готова.
100г цампи з маслом- це просто енергетична бомба. Ситно, смачно, швидко,багато корисних речовин, дуже поживно. 100г це порція на одну людину.
Я весною готую багато цампи, на все літо. Також натоплюю масла, воно може стояти в холодильнику все літо.І в поході гарантоване швидке і здорове харчування. З мівіною не порівняти.
Рецепт надіслав Павло Савчук