Квашена риба … яка “ВІЗВОЛЄЄ З КРИМІНАЛІВ”…

Рецепт записаний в селі Горигляди Mонастириського району Тернопільської області від Миколи Олексовича Соловія (1928 р. н.)

Отже перше. Потрібно зловити рибу (крім сома) в Дністрі на межі Тернопільської та Івано-Франківської областей: від села Петрилів – вниз за течією до села Горигляди (не нижче!).
Друге. Здерти луску, почистити середину і повідрізувати голови. Помити в трьох водах, а потім “фист” посолити. Насипати солі в середину риби і знадвору та скласти в посудину. Запорпана в солі риба має стояти тиждень. Потім потрібно сполоскати рибу в трьох або й чотирьох водах – аби не була солона (покушати). Далі ріжемо рибу на менші кавалки і складаємо в посудину для квашення таким чином: шар риби; на шар риби накладаємо шар порізаної білої старої (не молодої) цибулі – так, аби закрити шар риби; шар цибулі посипаємо “потертов морквов” так, аби цибуля “біліласє”, а не “червоніласє”. Таку шарову церемонію повторюємо аж до заповнення об’єму.
Набираємо одну літру (умовний об’єм) прісної гориглядської води, кидаємо в неї чорний перець-горошок і “бібковий” (лавровий) листок (3-4 шт). Доводимо це все до кипіння, а потім охолоджуємо. Таким чином маємо одну літру приготовленого розчину (зварена вода) і складену шарами рибу в певному місці.
Беремо звичайний оцет і приготовляємо ще одну рідину, аби по вінця (з чубком) залити рибу в посудині (в бутлі, наприклад). Пропорції цього розчину такі: від два до одного, через один до одного, аж до один до двох – то вже на смак.
Два до одного: 2 літри звареної води та 1 літра оцту.
Один до одного: 1 літра звареної води та 1 літра оцту.
Один до двох: 1 літра звареної води і 2 літра оцту.
Їсти можна після залиття через пів доби або ж добу, тільки “мніке”, а не шкірку.
Третє. Що то значить, що риба “візволєє з криміналу”? Як ловили наших хлопців і запихали в тюрму міста Тлумач Івано-Франківської області (колись Станіславської), то за ту рибу їх випускали і то навіть тих хлопців, які товкли москалів. Зараз квашена риба діє як хабар на всіх рівнях. Доляр США не “потрафи” такого зробити, що вона “робе”.
Четверте. Є одна мацьонька біда – треба дуже багато з “тов рибов віпити горівки”, аби бути п’яним.

Залишити коментар

Доброчинні пожертви на сайт

Сайт клубу існує на щорічні пожертви учасників сплавів і симпатиків клубу. Просимо надсилати прийнятну для вас суму на рахунок керівника клубу:

Raiffeisen bank aval

4149 5000 2381 0230

з позначкою (на сайт)

Звіт про використання коштів протягом року на сайті кожного грудня