Квашена риба … яка “ВІЗВОЛЄЄ З КРИМІНАЛІВ”…

Рецепт записаний в селі Горигляди Mонастириського району Тернопільської області від Миколи Олексовича Соловія (1928 р. н.)

Отже перше. Потрібно зловити рибу (крім сома) в Дністрі на межі Тернопільської та Івано-Франківської областей: від села Петрилів – вниз за течією до села Горигляди (не нижче!).
Друге. Здерти луску, почистити середину і повідрізувати голови. Помити в трьох водах, а потім “фист” посолити. Насипати солі в середину риби і знадвору та скласти в посудину. Запорпана в солі риба має стояти тиждень. Потім потрібно сполоскати рибу в трьох або й чотирьох водах – аби не була солона (покушати). Далі ріжемо рибу на менші кавалки і складаємо в посудину для квашення таким чином: шар риби; на шар риби накладаємо шар порізаної білої старої (не молодої) цибулі – так, аби закрити шар риби; шар цибулі посипаємо “потертов морквов” так, аби цибуля “біліласє”, а не “червоніласє”. Таку шарову церемонію повторюємо аж до заповнення об’єму.
Набираємо одну літру (умовний об’єм) прісної гориглядської води, кидаємо в неї чорний перець-горошок і “бібковий” (лавровий) листок (3-4 шт). Доводимо це все до кипіння, а потім охолоджуємо. Таким чином маємо одну літру приготовленого розчину (зварена вода) і складену шарами рибу в певному місці.
Беремо звичайний оцет і приготовляємо ще одну рідину, аби по вінця (з чубком) залити рибу в посудині (в бутлі, наприклад). Пропорції цього розчину такі: від два до одного, через один до одного, аж до один до двох – то вже на смак.
Два до одного: 2 літри звареної води та 1 літра оцту.
Один до одного: 1 літра звареної води та 1 літра оцту.
Один до двох: 1 літра звареної води і 2 літра оцту.
Їсти можна після залиття через пів доби або ж добу, тільки “мніке”, а не шкірку.
Третє. Що то значить, що риба “візволєє з криміналу”? Як ловили наших хлопців і запихали в тюрму міста Тлумач Івано-Франківської області (колись Станіславської), то за ту рибу їх випускали і то навіть тих хлопців, які товкли москалів. Зараз квашена риба діє як хабар на всіх рівнях. Доляр США не “потрафи” такого зробити, що вона “робе”.
Четверте. Є одна мацьонька біда – треба дуже багато з “тов рибов віпити горівки”, аби бути п’яним.

Поділитися на facebook
Поділитися на google
Поділитися на twitter
Поділитися на linkedin

Залишити коментар

Доброчинні пожертви на сайт

Сайт клубу існує на щорічні пожертви учасників сплавів і симпатиків клубу. Просимо надсилати прийнятну для вас суму на рахунок керівника клубу:

Raiffeisen bank aval

4149 5000 2381 0230

з позначкою (на сайт)

Звіт про використання коштів протягом року на сайті кожного грудня